Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já v zásadě souhlasím, i když to vidím trochu jinak. Ohrožení základních potřeb je jedna strana mince, ale ta přece jen méně naléhavá (alespoň ve vyspělém světě se sociálními právy). Tedy za předpokladu, že se neprosadí názor, že současnou krizi je třeba "řešit" demontáží sociálního státu. Tím by se naopak ještě víc prohloubila. 

Většina populace je podle mě dnes spíše ohrožena nemožností nemít neomezené potřeby. Jinými slovy nám spíše hrozí "uondání" z uspokojování těch nejnepotřebnějších "potřeb" vlastních a našich spoluobčanů, než smrt hladem. Bohužel vše směřuje k tomu, že se společnost rozdělí mezi zaměstnané upachtěnce (plnící "potřeby" ostatních upachtěnců, o kterých tito neměli nejmenší tušení, dokud jsme jim je nevnutili) a nezaměstnaných nuzáků...

0 0
možnosti

A jak byste si to řešení současného stavu společnosti představoval?

Řada amerických filmů hrozí nebo končí zkázou Země.

 Ale ani hollywoodští scénáristé si zřejmě nedokáží představit konec kapitalismu.

Zánik planety ano, zánik kapitalismu ne.

3 0
možnosti
Foto

Kdyby někdo zrušil kapitalismus,  aby lidé začali opět prosperovat, museli by ho opětovně nalézt.   Jiný způsob výroby a uspokojování služeb než skrze kapitalismus není efektivní a spravedlivý.

2 1
možnosti

Pokud použijeme lincolnovskou definici demokracie - vláda lidu prostřednictvím volených zástupců ve prospěch toho lidu - tak vidíme, že demokracie máme u nás dost málo - máme vládu ve prospěch těch volených zástupců, jejich kámošů, bank, pojišťoven a zahraničních investorů.

Kapitalismu máme dost, ten nechybí.

Když se podívám do učebnice na jeho 3 hlavní znaky, žádný nám nechybí:

1) převaha soukromého vlastnictví2) zisk jako hlavní faktor motivace3) námezdní práce

Trochu nerozumím tomu sdělení, že nám komunisti nelhali o kapitalismu. Dělá to na mne dojem, jako kdyby nikdo jiný nedokázal k kapitalismu nic pravdivého říct.

Že je kapitalismus skvělý systém pro bohaté, to víme i bez nich. Máš peníze? Koupíš si soudce s jeho rozsudky, prostitutku, nejlepší možné vzdělání pro své děti v zahraničí, vilu v Toskánsku, novináře, politika, co chceš. Nemáš? Chcípni, nikoho nezajímáš. Souhlasím s vámi, že bohatí budou stále víc bohatnout a chudí chudnout a myslím si, že to nedopadne dobře, protože věčně kecy o tom, že jsme si (nebo Řekové) žili nad poměry, zabírat nebudou - socioekonomická realita má větší věrohodnost. A jak to vypadá v centru systému? USA jsou taky v háji ekonomicky a ani politicky nemají co světu nabídnout. Bohužel mají ohromnou sílu vojenskou. Jinak ale říkají pravdu o systému i nekomunisté - třeba nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz (otištěno ve Vanity Fair, což jistě není levicové periodikum) píše o vládě jednoho procenta jedním procentem pro jedno procento, tedy jak si nejbohatší sami vládnou ve svůj prospěch a neprospěch těch zbývajících 99% Američanů: http://www.vanityfair.com/society/features/2011/05/top-one-percent-201105?currentPage=all

1 1
možnosti
Foto

V tomto státním socialismu, kde se přerozděluje víc jak 50% nově tvořené produkce budou samozřejmě bohatnout bohatí a chudnout chutí.  Ve svobodném světě, kde se systém spontánně nasměruje k nejlepšímu využívání omezených zdrojů bohatí bohatnou jen tehdy, pokud uspokojují potřeby druhých lidí.  Jakmile je přestanou uspokojovat, nebo někdo jiný je bude uspokojovat lépe, tito bohatí zkrachují.   Jenže svobodný svět je zatím iluzí a svádění současných nemravností státního predátorského systému na kapitalismus lze jen z neznalosti věci.

1 0
možnosti

Začínají být ohroženy základní potřeby čím dál většího počtu lidí.

-------------

To je sice hezké, že to píšete, ale nezamyslel jste se nad skutečností, že je to především tím, jak se lidstvo početně rozrůstá? Dokud bude mít africká rodina v průměru osm dětí, tak bída bude jenom růst a nic jiného. S tím nemá kapitalismus, socialismus, komunismus, fedualismum ani otrokářský systém nic společného.

2 0
možnosti
Foto

Až na to, že jedině kapitalismus  dokáže tuto bídu napravit.

1 2
možnosti

;-D Komunisti lhali, lžou a budou lhát ... a to ve všem .. je to jejich přirozenost...

2 0
možnosti

Kdyby lhali jen komunisti, to by byl ten život krásný...

1 1
možnosti
Foto

Komunisté lhali i o kapitalismu.  Kdo se trošku kapitalismem zabýval, tak pochopil, že je to nejlepší způsob uspokojení všech možných lidských potřeb v systému omezených zdrojů.   Nesmí ale do toho zasahovat stát.

3 2
možnosti

D42a17d96a67k 97P57e62t64r

4. 4. 2014 8:59

To je sice pravda, ale  dělení zisků kapitalistické společnosti? Janoušci, Rittigové a jim podobní, dále ti ostatní. Co na to stát? Má přihlížet?

1 2
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 429x
Jsem středoškolák strojního zaměření v penzi. V padesáti jsem v sobě objevil schopnost skládat písničky a tak ji naplňuji. Mimo toho jsem se začal, po svých špatných zkušenostech s představiteli města a státu, zajímat o příčiny současného stavu společnosti a možnostech změny.

Seznam rubrik